https://www.high-endrolex.com/47 OBJEVUJEME SVĚT TECHNIKY v roce 2021 | Mateřská škola Šafaříková, Ostrava

OBJEVUJEME SVĚT TECHNIKY v roce 2021

 

Objevujeme svět techniky

Registrační číslo projektu: CZ.11.4.120/0.0/0.0/16_013/0002430

 

Hlavní cíl projektu:

Projekt byl zaměřen na prohloubení technického vzdělávání u předškolních dětí zapojených MŠ. Jedná se o školy, které s technickým vzděláváním nemají velké zkušenosti, což měl změnit tento projekt. Aktivity byly koncipovány tak, aby se prohloubilo vzdělání pedagogů a zároveň se o technice co nejvíce dozvěděli i účastníci z řad dětí. Do projektu byly zapojeny děti v předškolním věku, zejména děti, které nemají za normálních okolností možnost samostatně absolvovat obdobný program.

Projekt "Objevujeme svět techniky" byl složen z celkem 4 klíčových aktivit (KA), přičemž jedna má charakter doplňkový (KA1 Řízení projektu) a zbývající aktivity měly charakter pobytu či výletu. KA2 byla zaměřena na pedagogy jednotlivých partnerských škol, další aktivity  poté byly  již zaměřeny na samotné děti předškolního věku.

Klíčové aktivity projektu:

KA č. 1 – Řízení projektu (1. 8. 2020 – 31. 12. 2021)

KA č. 2 – Pedagog ve světě techniky (3. – 5. 9. 2021), CZ, Ostrava

KA č. 3 – Kouzelná laboratoř (6.10.2021), PL, Glubczyce

KA č. 4 – Fandíme technice (26.10.2021), CZ, Ostrava

Harmonogram realizace projektu: 1. 8. 2020 – 31. 12. 2021

Partneři projektu:

Žadatel/Vedoucí partner:
Statutární město Ostrava, městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz

CZ projektový partner:
Mateřská škola Ostrava, Šafaříkova 9, příspěvková organizace
Mateřská škola Ostrava, Lechowiczova 8, příspěvková organizace

PL projektový partner:
Gmina Glubczyce, Przedszkole nr 1 im. Marii Konopnickiej

Celkové výdaje, z toho spolufinancování z EU:
Celkové výdaje projektu: 12 405,65 EUR
Hodnota spolufinancování z EFRR: 10 544,80 EUR


Pedagog ve světě techniky

Klíčová aktivita č. 2 v rámci projektu „Objevujeme svět techniky“

Víkendový pobytu pedagogů ve dnech 3. 9. – 5. 9. 2021,
pedagogická příprava zaměřená na seznamování dětí s technikou

Víkendového pobytu se zúčastnilo 21 pedagogů. Po příjezdu do Hotelu City-city, přivítání a ubytování, všichni účastníci zamířili do Dolní oblasti Vítkovic na prohlídku Světa techniky a míst, kde budou probíhat aktivity s dětmi. Provázela nás vedoucí lektorského týmu, paní Ivana Češková a lektoři jednotlivých aktivit nám představili program, který zde budou děti absolvovat v rámci klíčové aktivity č. Fandíme technice (Radim Zahradník - aktivita Malý řemeslník, Květa Jordánová modul nazvaný Džungle v DOV). Pak následovala komentovaná prohlídka dominanty DOV - Bolt toweru. Po prohlídce jsme se přesunuli opět do hotelu, kde jsme se po večeři věnovali detailům připravovaných aktivit našeho projektu, které již budou absolvovat také zapojené děti.  
Sobotním dopolednem nás provázely lektorky paní Kateřina Jenešová a Dagmar Gluchová. Cílem interaktivní přednášky bylo seznámit pedagogy s fyzikálními a chemickými pokusy vhodnými k realizaci s dětmi. Sobotní odpoledne patřilo Hornickému muzeum na Landeku - při exkurzi v podzemí jsme si mohli představit práci horníků v dávné i nedávné minulosti... Po večeři jsme relaxovali, předávali si vzájemně zkušenosti z praxe i předešlých projektů. Nedělní snídaní náš společný pobyt pedagogů skončil. 
Už teď se těšíme na další společné setkání - klíčovou aktivitu č.3 Kouzelnou laboratoř, která pro nás bude připravena v Polsku. 


 Kouzelná laboratoř v Głubczycích

Klíčová aktivita č. 3 v rámci projektu „Objevujeme svět techniky“

Klíčová aktivita č. 3 se konala dne 6. 10. 2021 od 9:00 do 14:30 hodin v areálu Střední všeobecně vzdělávací školy na ulici Kochanowskiego 22 v Głubczycích. Program byl zaměřen na seznámení s fyzikálními a chemickými pokusy vhodnými pro děti, včetně vzdělávací lekce na téma „Jak vzniká blesk a jak se chránit proti zásahu bleskem“. U chemických a fyzikálních pokusů měly děti možnost pracovat v menších skupinkách po 4 až 5 dětech. Záměrně byly rozděleny do smíšených skupin, aby se v rámci společných aktivit mohly navzájem seznámit - poznat nové  polské i české kamarády. Většinu pokusů si děti samy vyzkoušely, některé pouze pozorovaly, měly také možnost vyrobit si barevnou hmotu v podobě slizu. U všech připravených aktivit se postupně vystřídaly.
Na závěr setkání obdržely děti hodnotné dárky v podobě stavebnic Kinoptik a zapojené školy získaly pro své další vzdělávací aktivity v MŠ elektrické hry Voltík. Všichni odjížděli spokojení, plní dojmů ze zajímavého programu a ze společně stráveného dne.

A co dál? Nezbývá nám než se těšit na brzké setkání v Ostravě v Dolní oblasti Vítkovic.


Fandíme technice

Klíčová aktivita č. 4 v rámci projektu „Objevujeme svět techniky“

Závěrečná aktivita projektu přeshraniční spolupráce proběhla tentokrát v Dolní oblasti Vítkovice v budově Velkého světa techniky.  Dětí byly rozděleny do skupin po 12 až 13 dětech a označeny plackami s barevnými piktogramy ručního dílenského nářadí: Kladívka, Pilky, Vrtačky, Šroubci, Kleště. Dvě skupiny tvořily české děti, tři skupiny byly sestaveny z českých i polských dětí pod vedením dvou paní učitelek z české i polské mateřské školy.

V rámci harmonogramu projektového dne se všechny skupiny dětí postupně vystřídaly u těchto aktivit:

  1. Kouzelný oxid v Divadle vědy – série pokusů zaměřených na ukázky vlastností oxidu uhličitého, u kterým mohly děti asistovat.
  2. Království Symetrion – poznávání co je a co není symetrické pod vedením královny z Království Symetrion, na závěr výroba kouzelných brýlí.
  3. Malý řemeslník – práce s dílenským nářadím – vlastnoruční výroba dřevěné lodičky, práce se dřevem a bezpečné zacházení s ručním nářadím za dohledu lektorů.
  4. Dětský svět – volná hra a zkoumání v herně s pohádkovým lesem, vodním světem a velkým množstvím pracovních koutků.

Po absolvování všech zajímavých aktivit jsme se všichni sešli k závěrečnému loučení a předávání dárků. Děti obdržely Fotorámeček robot ke skládání z kartonu a .všechny zapojené mateřské školy technickou stavebnici PLAYSTIX.

Touto poslední aktivitou náš projekt skončil. Jsme velice rádi, že jsme se opět mohli společně setkat a zkvalitnit vzdělávání dětí i pedagogů tentokrát v oblasti vědy a techniky. Plni dojmů, zajímavých zkušeností i hezkých zážitků jsme se všichni rozloučili a budeme doufat, že to nebylo naše poslední setkání….

Fotogalerie
Zpět na předchozí stránku

MŠ Šafaříkova Ostrava
https://www.high-endrolex.com/47