https://www.high-endrolex.com/47 Betonová džungle ne, raději ta zelená! | Mateřská škola Šafaříková, Ostrava

Betonová džungle ne, raději ta zelená!

Cílem projektu byl rozvoj přírodovědné gramotnosti dětí  - umožnit jim osobní zkušenost s přírodou (zažívat ji všemi smysly) - sázet květiny, keře, stromy, bránit se betonu a asfaltu. Jsme sídlištní mateřskou školou a o to více vnímáme aktuální problémy měst, ve kterých v minulosti zeleň často ustupovala autům a parkovacím místům.

Zvláště u městských dětí je důležité kompenzovat stále nižší úroveň komunikace s přírodou a zprostředkovat jim vnímání přírody jako prostor pro poznávání, učení, hry i relaxaci. Pokud má dítě zdravý kousek přírody v dosahu a dobrého průvodce pro poznávání přírody, pak je to slibný základ pro další období jeho vývoje.

 

Klíčovými aktivitami projektu byly:

Zahradníci – když se nám nelení, tak se i zelení…
Zahradničení dětem pomáhá otevírat zcela nový, dobrodružný svět. Nechali jsme je, ať si pořádně umažou ruce. Je to úžasná zábava, která se navíc často odehrává na čerstvém vzduchu. Vytvořili jsme dětem vhodné podmínky (ve třídě, na terase, na záhonech u vstupu do školy), aby mohly sázet i sklízet, pěstovat i pozorovat, jak rostliny rostou, kvetou a  plodí….

Badatelé - vnímáme přírodu všemi smysly
Děti se učily vnímat svět všemi svými smysly, rozpoznávat tvary, barvy, sluchové a vizuální vjemy, chutě a pachy. Podnětné prostředí MŠ je správně připravené prostředí – bylo důležité vyhradit ve třídě prostor pro objevy, pozorování a experimenty a vybavit ho například různými přírodninami (obilí, plody, kamínky, mušličky, pírka, kameny apod.), lupou, pinzetou, lisem na rostliny, akváriem a rybičkami. Další možností byly tvůrčí aktivity z přírodnin nebo první aranžérské zkušenosti .

Méně přímou cestou k rozvoji přírodovědné gramotnosti předškolních dětí jsou knihy. V obrázkových knihách o přírodě (dětských encyklopediích) děti vyhledávaly rostliny a případně živočichy, s nimiž se setkaly v přírodě, nalézaly o nich více informací, porovnávaly je s vlastními prožitky a dále s nimi pracovaly.

Pátrači – pozorujme a nepřestáváme žasnout…
Přírodovědná gramotnost úzce souvisí se základní orientaci ve světě, který nás obklopuje. Tato aktivita zahrnovala exkurze do míst, kde se děti mohou setkávat se živou i neživou přírodou. Navštívili jsme s dětmi oranžerii a okrasnou zahradu na zámku Raduň a dopřáli jsme dětem klid a prostor k pozorování krásy přírody, k prožívání radosti z bezprostředního kontaktu s ní.

Schválená částka na realizaci: 300 000,- Kč

Fotogalerie
Zpět na předchozí stránku

MŠ Šafaříkova Ostrava
https://www.high-endrolex.com/47