https://www.high-endrolex.com/47 Pár rad pro úspěšnou adaptaci | Mateřská škola Šafaříková, Ostrava

Pár rad pro úspěšnou adaptaci

Přechod dítěte z náruče pečující rodiny do mateřské školy může být velmi náročný. Jednak musí zvládnout odloučení od svých blízkých, ale bude se potýkat s požadavky na jeho samostatnost. Protože ve třídě je k dispozici část dne pouze jedna učitelka, která pečuje o všechny děti a nemůže tak stihnout to, co doma zpravidla zvládá obstarat maminka pro své jediné dítě. Pro lepší zvládání náročnějších situací a usnadnění života dítěte v MŠ, mu určitě pomůže když také doma začnete „trénovat“:

- sebeobslužné dovednosti a hygienické návyky - samostatné používání WC a umývání se (pustit si vodu, použít mýdlo, utřít se),

- používání kapesníku (umět se vysmrkat),

- s malou dopomocí se oblékat či svlékat (nejen pasivně sedět a nastavovat dospělému při oblékání ruce či nohy),

- samostatně jíst a sedět při jídle u stolu,

- umět si uklidit hračky či osobní věci...

Pro pohodový pobyt potřebují děti do MŠ tyto věci (seznam):

- papuče – bezpečné (NE nazouváky, pouze s pevnou patou!!!)

- věci na převlečení do třídy – praktické, pohodlné - zástěrka, tepláky, triko …

- oblečení pro pobyt venku - starší věci volené dle počasí (věci o kterých víte, že Vám nebude vadit jejich umazání či případné poškození ) - např. tepláková souprava, tričko, ponožky, punčocháče, botasky, látkový kapesník, v létě klobouček či kšiltovka, sluneční brýle apod. Prosíme o uložení oblečení do pevnější igelitové nebo látkové tašky.

- náhradní věci v tašce v šatně (spodní prádlo, ponožky, tričko) - slouží pro případ „nehody“

- pyžamo (pozor !! netýká se dětí 5-6 let – ty v naší MŠ na lehátku neodpočívají)

- malý hrníček pro pitný režim - nejlépe plastový a podepsaný

- malý ručník do infrasauny

Prosíme o pomoc při procvičování hygienických návyků dětí (smrkání apod.) - zajištění hygienických potřeb - celé balení papírových kapesníků v krabičce (ty vytahovací).

PROSÍME O PODEPSÁNÍ VŠECH VĚCÍ, protože v případě záměny či ztráty pak opravdu nelze „zatoulané“ věci dohledat a učitelky si opravdu nemohou pamatovat, které věci komu patří. Také oblečení bývá často stejné, děti si je nepoznají, při přivádění a odvádění se střídá více rodinných příslušníků, takže ani oni mnohdy neví, co má dnes jejich svěřenec oblečeno....

Prosíme také o spolupráci a zamyšlení se:

Při výběru oblečení pro děti vybírejte takové, které si děti samy zvládnou obléknout. Například příliš úzká trika, která mají děti problém přetáhnout přes hlavu či ponožky, které jdou jen s obtížemi natáhnou na nožky, mohou děti odradit od zkoušení samostatného oblékaní a vedou spíše k jejich vzteku a nechuti se oblékat. Usnadněte dětem i orientaci v šatní skříňce, nedávejte jim zde hromadu zbytečných věcí, které se pak ve skříňce vrší a děti (a někdy ani učitelka) neví, co si mají vlastně obléknou. Kontrolujte denně jejich uložení ve skříňce, pomáhejte zde dětem udržovat pořádek.

Adaptační problémy nejsou nic výjimečného. Mohou se objevovat nejen při prvním nástupu do MŠ, ale také po delší nepřítomnosti (nemoc, lázně, prázdniny) dítěte, které již do mateřské školy dochází déle a je citlivější na změny. Malé připomenutí, jak se při opětovném nástupu dítěte do školky zachovat, Vám možná pomůže lépe se situací vyrovnat.

Začátek docházky do MŠ je zátěžový také pro rodiče....

Polovina dětí (ty nejmladší) prožívá změny spojené s příchodem do mateřské školy pláčem a smutkem při loučení, což může trvat dva až šest týdnů. Postupně se citové projevy uklidňují, ale zase se vracejí např. po víkendu nebo několikadenní nepřítomnosti. Informace od učitelky o chování dítěte během dne jsou důležité, protože naprostá většina dětí, které se s rodičem těžce loučí, jsou brzy po odchodu aktivní a neprojevují se lítostivě a uzavřeně. Nejistota a smutek trvá dokud si dítě nevytvoří alespoň několik základních vztahů, o které se může opřít.

Druhou polovinu dětí jsou ty, které nemají s adaptací prakticky žádné problémy – jsou to většinou děti po pátém roce, které mají již dost sociálních zkušeností. Další část tvoří děti, které na začátku nesmutní a zdá se, že u nich bude adaptace naprosto bezproblémová. O vše se zpočátku aktivně zajímají, vyzkouší si velkou většinu her a hraček a pak náhle po nějakém čase přestanou mít zájem do MŠ chodit. Vše, co chtělo dítě poznat, už pro sebe uspokojivě poznalo a teď se chce vrátit zpět do předešlého domácího období.

Malé tipy a rady pro rodiče:

1. Mluvte s dítětem o tom, co se ve škole dělá, jak tam bude trávit čas, využijte možnost navštívit mateřskou školu v programech pro „nováčky“.

2. Spěch a netrpělivost je pro dítě zneklidňující. Udělejte si dostatek času na poklidný ranní příchod do školy a předání dítěte učitelce.

3. Zodpovědně přistupujte ke slibům, které dítěti dáváte. Buďme na sliby opatrní a dáme-li je, měli bychom je i dodržet. Jestliže ráno dítěti řekneme, že pro něj po obědě přijdeme a děláme to jen proto, abychom mu loučení ulehčili a přitom myslíme, že na to dítě do oběda zapomene, jsme na velkém a vážném omylu. Dítě to bude brát jako zradu, i když nám to tak nedokáže ještě říct.

4. Pokud bude dítě plakat, buďte přívětiví, ale rozhodní. Loučení by se nemělo příliš protahovat.

5. Dejte dítěti do MŠ něco oblíbeného, blízkého – oblíbeného plyšáka

6. Pokud jste sami úzkostní a máme obavy z toho, jak dítě novou situaci zvládne, bude možná lepší, když zprvu bude dítě přivádět někdo jiný. Dítě je velmi citlivé a Váš strach dokáže vnímat.

Zpět na předchozí stránku

MŠ Šafaříkova Ostrava
https://www.high-endrolex.com/47